Vinter OS 2022 - världens största sportevenemang

Det finns många stora sportevenemang under året. Några av de största är vinter OS och naturligtvis sommar OS. Senaste gången var vinter OS 2018, som ägde rum i PyeongChang, Sydkorea. Nästa gång det är dags är vinter OS 2022, som kommer att avgöras i Peking, Kina. I den här artikeln skriver vi mer om OS vinter. Välkommen!

Bästa bettingsajterna med Vinter OS 2022:
1.
Fast​bet Sport
Bonus:
1000kr

18+ år. | Endast nya spelare l Minsta insättning 100 kr. l Spela ansvarsfullt. l Regler och villkor gäller. Stödlinjen.se. stodlinjen.se

2.
Speedy​Bet Sport
Bonus:
1000kr

18+ år. | Endast nya spelare l Minsta insättning 100 kr. l Spela ansvarsfullt. l Regler och villkor gäller. Stödlinjen.se. stodlinjen.se

3.
Expekt Sport
Bonus:
1500kr
1500 SEK

18+ år. Regler och villkor gäller. Välkomstbonus gäller enbart nya kunder som gör insättning på minst 100 kr. Fullständiga regler för bonus och omsättningskrav på bonussidan. Spela ansvarsfullt. Stödlinjen.se. stodlinjen.se.Regler & Villkor

Schema & svenska truppenTävlingarna i vinter-OS 2022 i Peking påbörjas 2 februari, även om invigningen av spelen sker först den 4 februari. Här hittar du fullständig lista av Sveriges trupp + hela tävlingsprogrammet - dag för dag.

Vad är vinter OS? – Bakgrund

*img1*

Vinter OS, egentligen Olympiska vinterspelen, är en tävling som är öppen för utövare från hela världen. Spelen hålls var fjärde år, varje gång på ett nytt ställe. Det är alltid spännande att se var vinter OS kommer att spelas. Det finns spekulationer innan om OS vinter i vilket land. Det bestäms också alltid lång tid före själva eventet. Det var till exempel redan färdigt i juni 2019 var vinter OS 2026 ska spelas (Milano-Cortina). Om du är intresserad av var alla vinter OS spelats genom tiderna kan du titta på listan här: https://www.svd.se/har-ar-alla-vinter-os-genom-tiderna.

Från första vinter-OS 1924 fram till 1992 spelades vinter-OSoch sommar-OS under samma år. Sedan 1994 skiljdes dock evenemangen, så att det arrangeras ett OS vartannat år. Detta gör att det inte går så lång tid mellan tävlingarna, vilket är bra. För att en sport ska kunna delta i just OS vinter måste den ske på snö eller is. Dessutom måste den utövas i organiserad nivå i minst tre världsdelar. Några av de sporter som ingår i vinter OS är snowboard, skidskytte, rodel, nordisk kombination, längdskidåkning, konståkning, ishockey, hastighetsåkning på skridskor, freestyle, curling, bob, backhoppning och alpin skidåkning. De flesta känner till de här olika sporterna, då namnet säger det mesta.

Den enda sporten som kanske sticker ut lite i mängden är nordisk kombination. Detta är tävlingar som kombinerar backhoppning och längdåkning. Under årens lopp har sporten ändrats litegrann. Idag består tävlingen av fyra grenar, nämligen individuellt i stor backe och normal backe samt två lagtävlingar. Individuellt tävlar man i backhopp och skidlopp 10 kilometer fri teknik. Lagtävlingarna omfattar en med fyra personer i varje lag och en med två personer i varje lag. I den första är det hopp i normal backe och stafett 4x5 kilometer fri teknik. I den andra är det ett hopp i stor backe och sedan stafett på 2x7,5 kilometer fri teknik.

Sverige i vinter OS under tiderna

Sverige har varit med och tävlat i alla vinter OS sedan 1924. Sverige har faktiskt presterat riktigt bra i tävlingarna under årens lopp. Det är ganska otroligt att vi lyckats ta medalj i alla OS. Vad gäller antalet medaljer var 2014 det bästa året. Vad gäller antalet guld var däremot 2018 det bästa året. Faktum är att vi ligger på sjunde plats i medaljligan. Sverige har tagit totalt 162 medaljer, nämligen 59 guld, 48 silver och 55 brons – inte illa!

Vi har inte lika många medaljer i alla grenar. Det är ganska lätt att se vilka sporter vi är bättre i än andra. Antalet medaljer vi har fått är från flest till minst antal i den här ordningen:

 • Längdskidåkning
 • Alpin skidåkning
 • Hastighetsåkning på skridskor
 • Skidskytte
 • Ishockey
 • Konståkning
 • Curling
 • Backhoppning
 • Freestyle
 • Nordisk kombination
 • Snowboard

Vad gäller att arrangera vinter-OS har vi dock inte haft lika mycket tur. Faktum är att vi har ansökt om att få stå som värd för vinter OS åtta gånger och har nobbats alla gånger. Detta är våra ansökningar och vilka som vann istället:

 • 1984 ansökte Göteborg, men OS spelades i Sarajevo.
 • 1988 ansökte Falun, men OS spelades i Calgary.
 • 1992 ansökte Falun igen, men OS spelades i Albertville.
 • 1994 ansökte Östersund och Åre, men OS spelades i Lillehammer.
 • 1998 ansökte Östersund och Åre igen, men OS spelades i Nagano.
 • 2002 ansökte Östersund och Åre återigen, men OS spelades den här gången i Salt Lake City.
 • 2022 ansökte Stockholm och Åre, men OS kommer att spelas i Peking.
 • 2026 ansökte Stockholm igen, den här gången tillsammans med Åre, Falun och Södertälje, men OS kommer att spelas i Milano och Cortina.

Vinter OS 2022

Senaste OS var som sagt vinter OS 2018 som spelades i PyeongChang, Sydkorea. Det var ett spännande evenemang, där Sverige som vanligt gjorde bra ifrån sig. Vi deltog med en trupp på 110 tävlande, vilket bestod av 51 damer och 59 herrar som tillsammans tävlande i nio olika sporter. Vad gäller antalet guld- och silvermedaljer var detta vinter OS det bästa någonsin för Sverige. Vi tog totalt 14 medaljer, nämligen sju guld, sex silver och ett brons. Det återstår att se om det kommer att gå lika bra, eller till och med kanske ännu bättre, i vinter OS 2022.

OS 2022 kommer som sagt att gå av stapeln i Peking, Kina. Detta är första gången som samma stad har fått arrangera både sommar- och vinter-OS. Tävlingarna kommer att pågå mellan den 4:e och 20:e februari 2022. Detta är 24:e vinter-OS genom tiderna. Klimatet i Peking verkar passa ganska bra för ett OS. Medeltemperaturen är mellan plus och minus fem grader. Arenorna där evenemangen kommer att äga rum är Pekings Nationalstadion, Huvudstadens inomhusstadion, Wukesong-hallen, Pekings Nationella inomhusstadion oh Pekings Nationella simstadion. Trots att det är Peking som fick beviljat OS är det inte alla tävlingar som kommer att ske där. Grenarna på snö kommer istället att gå av stapeln i Yanging och Zhangjiakou.

Antalet grenar i vinter OS 2022 kommer att bli fler än någonsin tidigare. Det är numera 109 olika grenar. De sju nya grenarna som lagts till är följande:

 • Short track
 • Backhoppning
 • Snowboardcross (snowboard)
 • Mix-lagtävlingar i aerials (freestyle)
 • Monobob för damer
 • Freestyle big air för herrar
 • Freestyle big air för damer

Detta är givetvis tillsammans med alla nuvarande grenar inom alpin skidåkning, backhoppning, bob, curling, freestyle, hastighetsåkning på skidor, ishockey, konståkning, längdskidåkning, nordisk kombination, roder, short track, skeleton, skidskytte och snowboard. Däremot är det inga helt nya sporter som kommer att inkluderas. En sport som varit uppe på tapeten många gånger är bandy, men den kommer alltså fortfarande inte ett ingå.

Top 3 bästa bettingsidorna 2022
1.
Fast​bet Sport
Bonus:
1000kr

18+ år. | Endast nya spelare l Minsta insättning 100 kr. l Spela ansvarsfullt. l Regler och villkor gäller. Stödlinjen.se. stodlinjen.se

2.
Speedy​Bet Sport
Bonus:
1000kr

18+ år. | Endast nya spelare l Minsta insättning 100 kr. l Spela ansvarsfullt. l Regler och villkor gäller. Stödlinjen.se. stodlinjen.se

3.
Expekt Sport
Bonus:
1500kr
1500 SEK

18+ år. Regler och villkor gäller. Välkomstbonus gäller enbart nya kunder som gör insättning på minst 100 kr. Fullständiga regler för bonus och omsättningskrav på bonussidan. Spela ansvarsfullt. Stödlinjen.se. stodlinjen.se.Regler & Villkor

Schema vinter OS 2022

Schemat för vinter OS 2022 i Peking är klart, och spelen invigs den 4 februari, om än smygstartar spelen den 2 februari med de första tävlingarna. Det är även klart att det är Discovery Networks Sweden som har sändningsrättigheterna i Sverige. Förutom att de kallas för Official Broadcaster är de också en nationell partner till Sveriges Olympiska Kommité (SOK). De största tävlingarna kommer att visas i Kanal 5, som endast kommer att sända OS dygnet runt under hela tävlingen.

Du kommer givetvis också att kunna följa mycket av OS på radio och internet. Tidsskillnaden mellan Sverige och Peking är dock sex timmar. Detta betyder att en hel del av tävlingarna kan komma att sändas under tider som inte är de mest bekväma för oss i Sverige. Om det är viktigt för dig att följa tävlingarna direkt bör du kolla in schemat så fort det publiceras. Det kan vara dags att lägga in en ansökan om semester under några dagar om du upptäcker att många av de tävlingar du vill följa spelas på obekväma tider.

Möjligheter att satsa på vinter OS 2022

Som med alla andra sportevenemang finns det givetvis stora möjligheter att satsa på vinter OS 2022. Vi frågade vår expert Johan Andersson om hans bästa tips, vilka vi sammanfattar här. Det finns som alltid flera olika sätt att satsa. Ett sätt att satsa är mer övergripande. Detta innebär att du exempelvis satsar på vilka länder som sammantaget kommer att få flest medaljer. Ett annat sätt att satsa är mer punktligt i en enda tävling. Detta kan till exempel vara vem som vinner guld i damernas curling. Det kan dock vara ännu mer specifikt än så. Det går till exempel att satsa på resultatet i de olika hockeymatcherna.

OS består av massvis med matcher, grenar och tävlingar. Detta gör att det finns otroligt många olika satsningsmöjligheter. Andersson rekommenderar att du väljer ut en eller ett par grenar att satsa på. Inom betting är det inte bara gissningar som gäller. Genom att redan nu börja följa de olika utövarna kan du få bättre förståelse för vem som kommer att ha större och mindre chanser att segra. Det är helt enkelt för mycket att hålla reda på om du ska läsa om alla olika utövare. Det är mer troligt att du lyckas klara av att följa ett par stycken. Fundera över vilka grenar du tycker är roligast att titta på. Det gäller inte bara att tippa rätt när du bettar – du ska ju ha roligt också!

Detta ska du tänka på när du bettar på vinter OS 2022

När du valt vilka grenar du ska koncentrera dig på inför vinter OS gäller det att börja läsa på. Se vilka spelare som ställer upp, hur deras träning verkar utvecklas och så vidare. Titta sedan runt på de olika bettingsajterna för att se vilka som erbjuder spel inom de grenar du valt ut. När du hittat ett par stycken kan det vara värt att jämföra deras olika odds. Bettingsajterna erbjuder olika grundodds. Dessutom finns det vissa som ökar specifika odds. Det kan verkligen löna sig att spela just hos dem. Om du vinner kan vinsterna nämligen bli betydligt större. Kolla också vilka sajter som verkar enklast att spela på. En del kör till exempel med snabb registrering med BankID. Detta är oftast det enklaste. De här sajterna är dessutom för det mesta de som kan erbjuda de snabbaste uttagen. Detta kan vara fördelaktigt om du vill kunna ta ut och använda dina vinstpengar. I vilket fall som helst är det viktigaste att det är en säker och pålitlig sajt du spelar på.

Vanliga frågor och svar om Vinter OS i Peking 2022

Var kan man betta på Vinter OS i Peking 2022?

Vi rekommenderar dig att betta hos:

Vilken TV-kanal sänder vinter OS 2022?

Det är Discovery som äger sändningsrättigheterna, vilket innebär att du kan följa tävlingarna på Kanal 5, Kanal 9 och Eurosport. Det är Kanal 5 som kommer vara huvudkanal. Du kan även streama på Discovery Plus.

Vad för tidsskillnad är det mellan Sverige och Peking?

Tidsskillnaden är 7 timmar. Tävlingarna startar således på natten svensk tid, och avslutas på eftermiddagen.