Cricket – Allt du behöver veta (2024)

Om du gillar sport känner du säkert till alla de största sporterna som fotboll, ishockey och tennis. Du kanske även följer bordtennis, handboll, golf och basket. Frågan är dock om du också känner till mer ovanliga sporter som cricket. Oavsett om du gör det eller inte ger vi dig här möjligheten att läsa mer om cricket och om möjligheterna att betta på cricket. Välkommen!

Tre bästa bettingsajterna med Cricket:
1.
Fast​bet Sport
Bonus:
1000kr

18+ år. | Endast nya spelare l Minsta insättning 100 kr. l Spela ansvarsfullt. l Regler och villkor gäller. Stödlinjen.se. stodlinjen.se

2.
Speedy​Bet Sport
Bonus:
1000kr

18+ år. | Endast nya spelare l Minsta insättning 100 kr. l Spela ansvarsfullt. l Regler och villkor gäller. Stödlinjen.se. stodlinjen.se

3.
Expekt Sport
Bonus:
1500kr
1500 SEK

18+ år. Regler och villkor gäller. Välkomstbonus gäller enbart nya kunder som gör insättning på minst 100 kr. Fullständiga regler för bonus och omsättningskrav på bonussidan. Spela ansvarsfullt. Stödlinjen.se. stodlinjen.se.Regler & Villkor

Var kan man betta på cricket online?

cricket cricket

Cricket erbjuds på mer eller mindre varenda bettingsajt på nätet. Trots att det inte är en stor sport i Sverige är det många svenskar som gillar att satsa på odds på cricket. Därför hittar du också cricket på de svenska bettingsajterna. Du ska såklart alltid spela på de sajter som har licens i Sverige. Detta innebär att Spelinspektionen kontrollerar att de följer alla lagar och bestämmelser om rättvist, säkert, tryggt och ansvarsfullt spelande. Om det finns en bonus måste den uppfylla vissa krav. Själva bettingen i sig måste vara fri från satsningar på spelare under 18 år och så vidare. Det är också enklast för dig att spela på en sajt med svensk licens. På den registrerar du dig snabbt och enkelt med BankID, spelar med svenska kronor och kan få snabba och säkra uttag.

Alla sajter som uppfyller alla dessa krav är dock inte likadana. Vissa har till exempel fler sporter att satsa på än andra. Detta märks bland annat inom esport. Vad gäller just cricket är utbudet vanligtvis mer eller mindre detsamma. Då kan det vara desto viktigare att välja en sajt som är lättnavigerad, som har en bra mobilapp, som erbjuder kundtjänst dygnet runt och så vidare. De bästa sajterna för betting på cricket just nu är:

 1. Fastbet Sport
 2. SpeedyBet Sport
 3. Expekt Sport

Vad är cricket?

Cricket är en sport som framförallt associeras med England och de länder som tillhörde Britannien tidigare. Hit hör länder som Indien, Pakistan, Australien, Nya Zeeland och Sydafrika. Det är också just i de här länderna som cricket är som störst. Sporten finns dock även i Sverige och i andra europeiska länder.

Cricket spelas med två lag med elva spelare var. Matcherna spelas på gräs, men med en yta i mitten som är fri från gräs. En slagman i ett av lagen slår bollen med ett slagträ ut på planen. Målet för slagmannen är sedan att springa till andra sidan planen utan att brännas. Under tiden försöker spelarna i det andra laget bränna slagmannen. Om slagmannen lyckas springa till andra sidan får han en så kallad "run". Det är runs som räknas som poäng. Alla spelare i laget har sin tur att vara slagman och båda lagen turas om att slå eller kasta. Sex godkända slag/kast räknas som en så kallad "over".

Cricket på professionell nivå spelas ofta under flera timmar med 20 eller 50 overs per lag. Matcherna i VM i cricket, cricket world cup, spelas med 50 overs och kan pågå en hel dag. Detta är dock inte det längsta. Det finns också något som kallas för "testcricketmatcher". Dessa matcher pågår under flera dagar, upp till fem dagar!

Hur spelar man cricket?

Som du förstår behövs det mycket tålamod för att spela, och titta på, en cricketmatch. Detta gäller helt klart om du ser matchen på riktigt. Även om du följer den via live streaming behövs dock en hel del tålamod. Fördelen med just live cricket är att du kan lämna skärmen och ta en paus om du vill. Det går givetvis att satsa på så kallad live cricket score. Det är också möjligt att spela på cricket pre-match, det vill säga innan matchen börjar. Det vanligaste är att satsa på 1 eller 2, med andra ord vilket av lagen som kommer att vinna. Det finns även andra satsningar, såsom antal runs. Du kan satsa på antal runs för ett lag i en specifik match eller det totala antalet runs under hela säsongen.

Fast​bet Sport
Bonus:
1000kr

18+ år. | Endast nya spelare l Minsta insättning 100 kr. l Spela ansvarsfullt. l Regler och villkor gäller. Stödlinjen.se. stodlinjen.se

Cricket internationellt

Cricket är som sagt en mer populär sport internationellt än i Sverige. Det har till exempel arrangerats VM ända sedan 1975. De som anordnar VM är ICC, International Cricket Council. Det är lätt att se att det är just länderna som brukade tillhöra Britannien som är i topp. Detta är nämligen vinnarna under årens lopp.

 • 1975: Västindien
 • 1979: Västindien
 • 1983: Indien
 • 1987: Australien
 • 1992: Pakistan
 • 1996: Sri Lanka
 • 1999: Australien
 • 2003: Australien
 • 2007: Australien
 • 2011: Indien
 • 2015: Australien
 • 2019: England

Cricket England

England är som du kan se regerande världsmästare i cricket. Deras högsta liga, ECB Premier Leagues, håller också mycket hög nivå. Andra bra cricketligor i England är Bradford Cricket League, Lancashire League och Central Lancashire League.

Cricket Indien

Indien vann visserligen VM senast 2011, men de är ändå ett av världens bästa länder i cricket. Den bästa ligan i Indien kallas för the Indian Premier League och rankas som världens bästa liga.

Cricket Pakistan

Pakistan har inte vunnit VM sedan 1992, men Pakistan cricket håller ändå hög nivå. Den högsta ligan kallas för Pakistan Super League och rankas på femte plats av alla ligor i världen.

Cricket Australien

Australien var den förra regerande världsmästaren, före nuvarande England. Den högsta ligan Australia Big Bash League rankas som den andra bästa i världen.

Cricket Nya Zeeland

Internationellt sett har Nya Zeeland inte nått några större framgångar. Cricket är dock fortfarande en mycket populär sport på den gröna ön, antagligen den andra mest populära sporten efter rugby. Den högsta ligan kallas för New Zealand Premier League.

Cricket Sydafrika

Sydafrika har inte heller något guld i cricket-VM. Däremot rankas deras högsta liga, Ram Slam T20 League, som den sjätte bästa i världen.

Cricket regler

Cricket regler bestäms internationellt av ICC cricket, det vill säga International Cricket Council. Dessa är de mest grundläggande reglerna:

 • Det är två lag som spelar mot varandra.
 • Varje lag består av elva spelare.
 • Lagen turas om att slå eller kasta.
 • Tiden ett lag är inne kallas för en inning.
 • Innelaget har två slagmän på planen åt gången.
 • En av slagmännen ska möta kastarens boll och slå ut den på planen.
 • Båda slagmän ska springa mellan grindarna.
 • De behöver springa till den andra grinden innan någon i det andra laget fångar bollen och kastar tillbaka den till grinden eller grindvakten.
 • Om de lyckas med detta får de ett poäng.
 • Ett poäng kallas också för en run.
 • Målet för det laget som slår är att få så många runs som möjligt.
 • Det går att få fyra runs om slagmannen slår bollen på planen och bollen sedan åker ut över planens gräns.
 • Det går att få sex runs om slagmannen slår bollen utanför planen.
 • Målet för det lag som kastar bollen är att bränna alla spelare utom en i det andra laget.
 • När detta sker byter lagen plats.
 • Varje gång en slagman bränns (wicket) åker han ut och ersätts av en annan.
 • Förutom detta finns det några fler möjligheter till wickets.

FAQ – Vanliga frågor

Vad är cricket?

Cricket är en rolig bollsport som framförallt är populär i de länder som brukade tillhöra Britannien. Det är en sport som kräver mycket tålamod med tanke på att en match pågår i flera timmar och ibland flera dagar.

Vad kan jag betta i för cricket?

Det vanligaste att betta i för cricket är vinnaren i en match. Du kan dock även satsa på vinnaren i en hel säsong, totalt antal runs med mera.

Vilka är de bästa bettingsajterna för cricket?

Trots att cricket inte är så stort i Sverige erbjuds betting på cricket på alla svenska sajter. Välj därför alltid en sajt med svensk licens. De bästa just nu är:

 1. Fastbet Sport
 2. SpeedyBet Sport
 3. Expekt Sport