Ishockey - Allt du behöver veta (2024)

Ishockey är en mycket populär sport i Sverige. Det är många som spelar hockey och det är många som gillar att kolla på hockey. Ishockey shl är den högsta ligan för herrar i Sverige och ishockey allsvenskan den näst högsta.

Ishockey erbjuds på dessa bästa bettingsajter:
1.
Fast​bet Sport
Bonus:
1000kr

18+ år. | Endast nya spelare l Minsta insättning 100 kr. l Spela ansvarsfullt. l Regler och villkor gäller. Stödlinjen.se. stodlinjen.se

2.
Speedy​Bet Sport
Bonus:
1000kr

18+ år. | Endast nya spelare l Minsta insättning 100 kr. l Spela ansvarsfullt. l Regler och villkor gäller. Stödlinjen.se. stodlinjen.se

3.
Expekt Sport
Bonus:
1500kr
1500 SEK

18+ år. Regler och villkor gäller. Välkomstbonus gäller enbart nya kunder som gör insättning på minst 100 kr. Fullständiga regler för bonus och omsättningskrav på bonussidan. Spela ansvarsfullt. Stödlinjen.se. stodlinjen.se.Regler & Villkor

Bakgrund och historia

Animerad bild av hockeyklubba, puck och hjälm Animerad bild av hockeyklubba, puck och hjälm

Ishockey har antagligen inspirerats från många olika sporter och anpassats till vinterklimat. Det kan ha funnits en sport som liknade hockey i Holland redan under 1500-talet. Den moderna formen av hockey verkar dock ha vuxit fram under slutet av 1800-talet i Kanada. Det ska i så fall ha varit engelska soldater som anpassade landhockey till vinterklimatet i Kanada. Den första lokala matchen anses ha spelats 1875, för första gången inomhus.

Hockeyn kom till Europa i början av 1900-talet. 1920 fick hockey olympisk status, vilket också var det år som hockeyn gjorde debut i Sverige, just genom OS i Antwerpen.

Svensk ishockey

Det tog 50 år, fram till 1970-talet, innan hockeyn började räknas som en av Sveriges nationalsporter. Det är idag en populär sport bland såväl damer som herrar. 1975/1976 spelades ishockey shl första gången. Det var dock först 2013 som ligan fick detta namn. Tidigare kallades den för Elitserien. SHL är den högsta ligan för herrar i Sverige. Efter denna kommer ishockey allsvenskan. Även ishockey allsvenskan har ändrat namn. Fram till 2005 hette den bara allsvenskan. Det är dock bra att de lade till "ishockey", då det annars lätt kunde blandas ihop med allsvenskan i fotboll.

Hockey VM

Ett av de största sportevenemangen i världen är ishockey vm. Det har anordnats ända sedan 1920. Ishockey vm spelas varje år, sedan 1990 även för damer. Sverige har många höga placeringar i VM. Vi har deltagit i VM 77 gånger. Av dem har vi vunnit 11 guld, 19 silver och 17 brons. Det är inte så illa att totalt ta 47 medaljer i 77 tävlingar!

Hockey i Europa

Ishockey är populärt i Europa, men framförallt i de norra delarna. Den naturliga förklaringen till detta är givetvis klimatet. Under årens lopp har en del turneringar anordnats i Europa. Ett exempel är Europacupen i ishockey. Det var en turnering för mästarklubblag. Den startade 1965 för herrar, men lades ner 1997. Därefter kom istället Europeiska klubbmästerskapet i ishockey. Här spelade sex av de sju nationella mästarna från Sverige, Slovakien, Schweiz, Tjeckien, Tyskland, Finland och Ryssland. Även den här turneringen har numera lagts ner till förmån för Champions Hockey League. Flest ligatitlar i CHL innehas faktiskt av svenska Frölunda HC, med inte mindre än fyra titlar.

Hockey i resten av världen

Även i resten av världen är hockey populärt, återigen främst i länder med lite kallare klimat. Svenska spelare är ofta duktiga runtom i världen, till och med i världens bästa liga NHL. Det märks också att vi svenskar är bra på hockey tack vare våra höga placeringar i ishockey vm under årens lopp.

Den bästa och mest välkända ligan i världen är såklart National Hockey League, NHL, som spelas i USA och Kanada. Här spelar världens bästa lag med världens bästa spelare. Under årens lopp har många svenskar spelat i NHL och det är det många svenskar som gör än idag.