Handboll - Allt du behöver veta (2023)

Handboll är en mycket populär sport idag, både att utöva och att titta på. För det mesta handlar det i så fall om stora evenemang som VM handboll. I dessa sammanhang står sig svensk handboll vanligtvis ganska väl. Den som vill betta bör ta del av livescore handboll för den bästa upplevelsen.

Du hittar handboll på dessa bettingsajter:

18+ år. | Endast nya spelare l Minsta insättning 100 kr. l Spela ansvarsfullt. l Regler och villkor gäller. Stödlinjen.se. stodlinjen.se

18+ år. | Endast nya spelare l Minsta insättning 100 kr. l Spela ansvarsfullt. l Regler och villkor gäller. Stödlinjen.se. stodlinjen.se

Bonus
1500kr
1500 SEK
Besök

18+ år. | Endast nya spelare l Minsta insättning 100 kr. l Spela ansvarsfullt. l Regler och villkor gäller. Stödlinjen.se. stodlinjen.se

Bakgrund och historia

Animerad bild handbollsplan + boll

Handboll är en av de nyare sporterna. Sporten skapades så sent som slutet av 1890-talet i Danmark. Redan under antiken fanns dock liknande spel i Romarriket. Också under medeltiden fanns liknande sporter i Europa, Nordafrika och på Grönland. Mot slutet av 1800-talet fanns liknande sporter i flera länder, men de spelades utomhus. Det var mestadels som träning för gymnaster eller fotbollsspelare, som på så sätt kunde hålla igång mellan säsongerna.

I början av 1900-talet fortsatte sporten att utvecklas, framförallt i Danmark, Tyskland och Sverige. Det är faktiskt det svenska ordet handboll som ligger bakom det internationella namnet handball.

Handboll i Sverige

Med tanke på sportens historia är det inte förvånande att Sverige handboll håller hög internationell nivå. Sveriges landslag har till exempel tagit så många som elva medaljer i handboll VM. Det sänds också ganska ofta handboll på tv.

Svensk handboll startade under 1910-talet i Karlskrona. 1930 bildades Svenska Handbollförbundet, som valdes in i Riksidrottsförbundet året därpå. Den högsta serien i Sverige handboll är Handbollsligan för herrar. Den här ligan kallades förr för Allsvenskan och Elitserien. För damer kallas ligan för Svensk handbollselit. Ett av de bästa lagen i Sverige är Hammarby handboll. Det finns dock även många andra bra lag, till exempel IK Sävehof.

Handboll i resten av världen

Handboll är populärt i många länder, framförallt i Europa, Asien och norra Afrika. Det är också Europa som dominerat under årens lopp i såväl VM handboll som OS. Handboll spelas i sommar-OS. För herrar har sporten funnits med sedan 1936 och för damer sedan 1976. Vad gäller medaljtabellerna för OS ligger Sverige på nionde plats för herrarna med fyra silver. Hos damerna finns Sverige inte alls med i toppen.

Handboll VM

Handboll VM spelas sedan 1993 vartannat år. Det land som nått mest framgångar är Frankrike. De har vunnit sex gånger och gått till final en gång till. Sverige har dock fått flest medaljer av alla länder. Vi har vunnit guld fyra gånger, silver fyra gånger och brons fyra gånger. Dessutom har vi nått finalen flest antal gånger. Vi har också deltagit i VM flest antal gånger (tillsammans med Tyskland/Västtyskland) i och med att vi bara missat VM 2007 och 2013. De regerande mästarna från 2021 är Danmark. Nästa gång det är dags för VM är i januari 2023.

Handboll EM

Handboll EM arrangeras också vartannat år, men inte samma år som VM. Detta startade 1994. Sverige har både vunnit flest gånger och har flest titlar i rad. Däremot har Spanien vunnit flest medaljer. De regerande mästarna just nu är Spanien från 2020. Nästa gång det är dags är i januari 2022. Då kommer EM att arrangeras i Slovakien och Ungern tillsammans. Det är faktiskt inte första gången som det är mer än en värdnation för EM. 2020 arrangerades EM av inte mindre än tre olika länder, nämligen Sverige, Norge och Österrike.