Baseball - Allt du behöver veta (2023)

Baseball är en sport som de flesta svenskar känner till, även om den är ovanlig i Sverige. Med anledning av detta är det inte många som känner till varken baseball regler eller baseball strategi särskilt väl. Däremot vet de flesta att baseball i USA är betydligt mer utbrett än i Sverige.

Tre bästa bettingsajterna med baseball:
1.
Fast​bet Sport
Bonus:
1000kr

18+ år. | Endast nya spelare l Minsta insättning 100 kr. l Spela ansvarsfullt. l Regler och villkor gäller. Stödlinjen.se. stodlinjen.se

2.
Speedy​Bet Sport
Bonus:
1000kr

18+ år. | Endast nya spelare l Minsta insättning 100 kr. l Spela ansvarsfullt. l Regler och villkor gäller. Stödlinjen.se. stodlinjen.se

3.
Expekt Sport
Bonus:
1500kr
1500 SEK

18+ år. | Endast nya spelare l Minsta insättning 100 kr. l Spela ansvarsfullt. l Regler och villkor gäller. stodlinjen.se | spelpaus.se | Läs fullständiga regler och villkor här

Bakgrund och historia

Anmerad bild baseball slagträ + boll

Från början sades det att baseball uppfanns i slutet av 1800-talet i New York. Numera tror dock de flesta att sporten baseras på några olika brittiska slagträsporter, såsom rounders och cricket. 1871 grundades National Association of Professional Baseball Players.

1876 startade National League, den första amerikanska proffsligan. Sporten spreds ganska snabbt till Latinamerika, Asien, Australien med mera. Baseboll var med i OS som uppvisningsidrott 1912, 1936, 1956, 1964, 1984 och 1988. Det var dock först 1992 som sporten utövades som en officiell idrott i OS. Detta ökade intresset för baseboll oerhört mycket.

USA anses vara bäst i världen på baseboll, men det är faktiskt Kuba som vunnit mest i internationella tävlingar. Anledningen till detta är antagligen att proffsen från Major League inte deltar i OS. De här proffsen kunde däremot vara med i World Baseball Classic 2006. Här blev det dock inte som förväntat USA som vann. Istället slog Japan Kuba i finalen under tiden det bara var en enda proffsspelare på planen.

Baseball turneringar

Den mest kända turneringen inom baseball är World Series. Detta är en slags finalturnering i Major League Baseball. De som spelar där är mästarna av National League och American League. World Series spelas som bäst av sju matcher. Det betyder att om ett lag vinner fyra matcher i rad spelas inte resten av matcherna. Det är en mycket intensiv turnering, då alla dessa matcher spelas under nio dagar som mest.

Det börjar med två matcher på en av klubbarnas hemmaarena. Sedan är det upp till tre matcher på den andra klubbens hemmaarena. Om det fortfarande är matcher kvar spelas de två nästkommande matcherna på den första arenan igen. Var en eventuell sjunde och avgörande match ska spelas avgörs av vilken av de båda klubbarna som vann flest matcher i grundserien.

Baseball på nätet

Det bästa sättet att följa baseboll är på nätet. Du hittar visserligen en del matcher på tv, men långt ifrån alla. Det är många fler matcher som sänds via livestreaming på nätet. De flesta matcherna är dessutom i de amerikanska ligorna. Om du väljer att betta på baseboll är det därför vanligtvis på ligor i just USA. Om du vill följa baseboll på nätet behöver du tänka på en sak. Om du vill titta på matcherna i den högsta amerikanska ligan spelas de givetvis vid en tid som passar i USA. Detta medför att det ibland kan vara en tid som inte är så praktisk för dig. I så fall kanske det är bättre att bara se matchens höjdpunkter efteråt.

Baseball regler

Baseball regler låter faktiskt ganska krångliga. Även när man vill beskriva dem kan det vara lite svårt att förstå. Den som vet hur man spelar brännboll kommer dock att få bra hjälp av detta. Målet i baseboll är för båda lagen att få så många poäng som möjligt. Hur lagen kan skaffa poäng lär du dig enklast genom att titta på många matcher – eller spela en själv!