Asian Handicap: lär dig spela med Asian Handicap

En del av vår betting guide innehåller förklaringar av olika sorters odds. Du kan till exempel läsa om live betting och cash out. På den här sidan berättar vi för dig om Asian Handicap. Vad är Asian Handicap? Bör du spela med det? Häng med för att få reda på allt du behöver om så kallat asiatiskt handikapp.

Bästa bettingsajter 2024:
1.
Fast​bet Sport
Bonus:
1000kr

18+ år. | Endast nya spelare l Minsta insättning 100 kr. l Spela ansvarsfullt. l Regler och villkor gäller. Stödlinjen.se. stodlinjen.se

2.
Speedy​Bet Sport
Bonus:
1000kr

18+ år. | Endast nya spelare l Minsta insättning 100 kr. l Spela ansvarsfullt. l Regler och villkor gäller. Stödlinjen.se. stodlinjen.se

3.
Expekt Sport
Bonus:
1500kr
1500 SEK

18+ år. Regler och villkor gäller. Välkomstbonus gäller enbart nya kunder som gör insättning på minst 100 kr. Fullständiga regler för bonus och omsättningskrav på bonussidan. Spela ansvarsfullt. Stödlinjen.se. stodlinjen.se.Regler & Villkor

Vad är Asian Handicap?

asian-handicap asian-handicap

Asian Handicap är något som skapats för att göra det mer spännande att satsa på matcher med två lag, där det ena laget är betydligt bättre än det andra. Om det inte finns Asian Handicap och du spelar på en match med två ojämnt lika lag är det nästan självklart att du kan förutse vilka som kommer att vinna. Det är dock inte bara du som kan förutse detta. Med tanke på att de flesta spelarna kommer att tippa rätt blir oddset lågt och därmed vinsterna låga. För att göra det mer spännande lägger man till ett asiatiskt handikapp. Asian Handicap betyder att det så att säga blir jämnare mellan lagen.

En annan följd av Asian Handicap är att det endast finns två möjliga resultat. Möjligheten till oavgjort tas bort. Istället för att det är en tredjedels chans till vinst blir det då 50 % sannolikhet till vinst. Detta gör att du har större chans att vinna. För att kunna vinna måste du dock förstå helt och hållet hur det fungerar. Detta är en avancerad sorts betting, mycket svårare än exempelvis 1x2. Läs vår Asian Handicap förklaring, så förstår du förhoppningsvis bättre.

Hur fungerar Asian Handicap?

Asian Handicap används framförallt inom fotboll. Varje lag ges ett handikapp, så att det bättre laget måste vinna med fler mål för att ett bet på det laget ska ge vinst. Den här sortens betting startade i Indonesien, men är numera populär över hela världen. Vanligtvis varierar handikappen från en fjärdedels mål till flera mål i steg om halva eller fjärdedels mål.

När en bookmaker skapar ett handikapp för vart och ett av lagen är målet en Asian line som gör chansen att varje lag ska vinna så nära 50 % som möjligt. (Det är givetvis inte möjligt att det blir exakt 50 %. Man kan aldrig veta hur exempelvis väder och vind på verkar en match.) Med tanke på att sannolikheten till vinst är så nära 50 % som möjligt blir också vinsten vanligtvis nära jämna pengar, det vill säga 1,90 eller 2,00.

Något som är speciellt intressant med Asian Handicap är att det nästan kan förutse matchens slutresultat. Med tanke på att det används fjärdedels mål för att få en så nära Asian goal line som möjligt kan man se vilket resultat bookmakern räknar med. Om det är riktigt stora skillnader mellan lagen kan ett handikapp gå ända upp till 2,5 eller till och med 3.

En fjärdedels handikapp delar satsningen mellan de närmsta halva intervallen. En insats på 100 kronor med ett handikapp på 1 3/4 är samma som att satsa 50 kronor på 1 1/2 och 50 kronor på 2. Med en fjärdedels insatser kan du vinna eller "draw" (det vill säga vinna hälften av insatsen) eller förlora eller "draw" (det vill säga förlora hälften av insatsen). Ibland uttrycks 1/4-måls handikappet som "0 och 1/2" eller som "pk och 1/2". Pk står i så fall för pick-em. Detta ser du oftast om det är spelbolag som framförallt sysslar med amerikansk fotboll eller basket.

När du satsar på en Asian total delas din insats automatiskt i två lika stora delar och placeras som två separata insatser. Detta betyder att med ett handikapp-poäng på 0-0,5 eller 0 och 1/2 läggs halva din insats på 0-poänghandikappet och den andra halvan på 0,5-handikappet.

Om ett helt nummer används för Asian totalt kan det handikappjusterade slutresultatet avsluta oavgjort. Det är dock inte vanligt oavgjort, utan det kallas för en "push". I en push finns det ingen vinnare. Då får alla spelare tillbaka sina ursprungliga satsningar.

Låt oss ta ett exempel:

  • Lag A möter Lag B
  • Handikapp: Lag B +1.0, +1.5
  • Detta handikapp visar att halva din insats går på att Lag B vinner, spelar oavgjort eller förlorar med mindre än ett mål. Den andra halvan går på att Lag B vinner, spelar oavgjort eller förlorar med mindre än ett och ett halvt mål.
  • Om det slutgiltiga resultatet är Lag A-Lag B 1-0 får du tillbaka halva din insats med anledning att det blev lika (Lag A 1 - +1 Lag B, det vill säga Lag B förlorade med exakt ett mål). Den andra halvan av insatsen skulle vinna (Lag A 1 - +1.5 Lag B, det vill säga att Lag B förlorade med mindre än 1,5 mål).

Bästa bettingsidorna för Asian Handicap

Det finns många bra bettingsajter för bland annat Asian Handicap. Vi gillar framförallt när det också finns Asian Handicap livespel. Det kan även vara trevligt när det finns informationssidor om exempelvis Asian Handicap regler. Då kan du läsa litegrann för att få bättre förståelse för hur det verkligen fungerar.

Tänk på att kundtjänsten också kan hjälpa dig. De svarar oftast på frågor om insättningar, uttag, eventuella bonusar och så vidare. De kan dock även förklara de olika bettingmöjligheterna om något är oklart.

Det viktigaste av allt är givetvis att det är en pålitlig och säker sajt. Så länge du spelar på en med svensk licens kan du känna dig trygg. Alla sajter här hos oss har givetvis den svenska spellicensen.

Bästa bettingsajter 2024:
1.
Fast​bet Sport
Bonus:
1000kr

18+ år. | Endast nya spelare l Minsta insättning 100 kr. l Spela ansvarsfullt. l Regler och villkor gäller. Stödlinjen.se. stodlinjen.se

2.
Speedy​Bet Sport
Bonus:
1000kr

18+ år. | Endast nya spelare l Minsta insättning 100 kr. l Spela ansvarsfullt. l Regler och villkor gäller. Stödlinjen.se. stodlinjen.se

3.
Expekt Sport
Bonus:
1500kr
1500 SEK

18+ år. Regler och villkor gäller. Välkomstbonus gäller enbart nya kunder som gör insättning på minst 100 kr. Fullständiga regler för bonus och omsättningskrav på bonussidan. Spela ansvarsfullt. Stödlinjen.se. stodlinjen.se.Regler & Villkor

Varför ska man spela med Asian Handicap?

När du spelar med Asian Handicap blir det mer intressant att satsa på matcher där lagen är väldigt ojämlika än annars. Med vanligt 1X2 är vinsten så lätt att förutse att oddset blir lågt och därmed också de eventuella vinsterna. Tack vare Asian Handicap jämnas skillnaderna ut. Det gör också att eventuella vinster kan bli högre.

Med Asian Handicap får du också större sannolikhet till vinst. Med anledning av att ett resultat inte kan bli oavgjort blir det nästan 50 % vinstchans. För vanlig 1X2-betting är vinstchansen däremot runt en tredjedel.

Om en match skulle komma med Asian Handicap 0.0 betyder det att du får pengarna tillbaka om matchen skulle sluta oavgjort. (Om ditt lag vinner vinner du såklart och om ditt lag förlorar förlorar du.) Det blir på detta sätt ungefär samma som "Draw no bet", men det kommer vanligtvis med bättre odds.

Asian Handicap Fördelar

Den största fördelen med Asian Handicap är nog att det gör spelet mer spännande. Det gör nämligen motståndet mer likt. Du behöver tänka till lite mer än att bara kryssa i 1, X eller 2. Det är också bra att vinstchansen blir större.

Asian Handicap Nackdelar

Den största nackdelen är nog att det är lite krångligt. Asian Handicap är inte betting för nybörjare. Det är inte jättesvårt, men det är svårare än 1X2, exakta resultat och så vidare.

Asian Handicap - Tabell

För att hjälpa dig förstå olika utfall lite bättre kan du ta dig en titt i vår Asian Handicap tabell. När du ser ett plus-tecken innebär det "eller fler". 3+ betyder till exempel "3 eller fler mål".

HandikappResultat för lagetResultat för spelarenHandikappResultat för lagetResultat för spelaren
0 Vinst Vinst 0 Vinst Vinst
Oavgjort Insats tillbaka Oavgjort Insats tillbaka Förlust Förlust Förlust Förlust
- 0,25 Vinst Vinst + 0,25 Vinst Vinst
Oavgjort Halv förlust Oavgjort Halv vinst Förlust Förlust Förlust Förlust
- 0,50 Vinst Vinst + 0,50 Vinst Vinst
Oavgjort Förlust Oavgjort Vinst Förlust Förlust Förlust Förlust
- 0,75 Vinst med 2+ Vinst + 0,75 Vinst Vinst
Vinst med 1 Halv vinst Oavgjort Vinst Oavgjort Förlust Förlust med 1 Halv förlust Förlust Förlust Förlust med 2+ Förlust
- 1,00 Vinst med 2+ Vinst + 1,00 Vinst Vinst
Vinst med 1 Insats tillbaka Oavgjort Vinst Oavgjort Förlust Förlust med 1 Insats tillbaka Förlust Förlust Förlust med 2+ Förlust
- 1,25 Vinst med 2+ Vinst + 1,25 Vinst Vinst
Vinst med 1 Halv förlust Oavgjort Vinst Oavgjort Förlust Förlust med 1 Halv vinst Förlust Förlust Förlust med 2+ Förlust
- 1,50 Vinst med 2+ Vinst + 1,50 Vinst Vinst
Vinst med 1 Förlust Oavgjort Vinst Oavgjort Förlust Förlust med 1 Vinst Förlust Förlust Förlust med 2+ Förlust
- 1,75 Vinst med 3+ Vinst + 1,75 VinstVinst
Vinst med 2 Halv vinst Oavgjort Vinst Vinst med 1 Förlust Förlust med 1 Vinst Oavgjort Förlust Förlust med 2 Halv förlust Förlust Förlust Förlust med 3+ Förlust
- 2,00 Vinst med 3+ Vinst + 2,00 Vinst Vinst
Vinst med 2 Insats tillbaka Oavgjort Vinst Vinst med 1 Förlust Förlust med 1 Vinst Oavgjort Förlust Förlust med 2 Insats tillbaka Förlust Förlust Förlust med 3+ Förlust

Vanliga frågor och svar om Asian Handicap

Vad är Asian Handicap?

Asian Handicap är ett bettingalternativ som lägger till lite mer spänning till satsningarna. Det ger högre vinstchanser och jämnar ut sannolikheten till vinst mellan ojämlika lag.

Är det bra att spela med Asian Handicap?

Ja, det kan vara bra att spela med Asian Handicap, men bara om du vet hur det går till. Läs på om alternativet och satsa sedan.

Vilka är de bästa sajterna med Asian Handicap?

Det finns många bra sajter med Asian Handicap. Vi gillar när det går att spela på Asian Handicap på flera olika sätt och inte bara med slutresultatet. Det är också roligt när det finns som live betting. De tre bästa i Sverige just nu är:

  1. Fastbet Sport
  2. SpeedyBet Sport
  3. Expekt Sport