Vi välkomnar dig till vår betting guide, där du kan läsa allt som är viktigt för att få en bra upplevelse inom odds och betting. Har du funderat över frågor som: Vad är odds? Eller Vad är bra odds? Då ska du fortsätta läsa just den här sidan om betting online.

Bästa bettingsajter 2023:
1.
Fast​bet Sport
Bonus:
1000kr

18+ år. | Endast nya spelare l Minsta insättning 100 kr. l Spela ansvarsfullt. l Regler och villkor gäller. Stödlinjen.se. stodlinjen.se

2.
Speedy​Bet Sport
Bonus:
1000kr

18+ år. | Endast nya spelare l Minsta insättning 100 kr. l Spela ansvarsfullt. l Regler och villkor gäller. Stödlinjen.se. stodlinjen.se

3.
Expekt Sport
Bonus:
1500kr
1500 SEK

18+ år. | Endast nya spelare l Minsta insättning 100 kr. l Spela ansvarsfullt. l Regler och villkor gäller. stodlinjen.se | spelpaus.se | Läs fullständiga regler och villkor här

Vad är odds

vad-ar-odds

Om du slår upp ordet odds får du faktiskt fram två ganska olika resultat. Om du letar efter betydelsen av odds inom statistik betyder det hur stor sannolikhet det är att något ska hända. Om du istället letar efter betydelsen inom online betting har ordet odds en annan innebörd. Då betyder odds proportionen mellan vinsten och insatsen.

Oddset bestäms av flera olika faktorer. Det är spelbolaget eller bookmakern som bestämmer oddset. Storleken på oddset kan bestämmas av de insatser som lagts, av tidigare resultat, av statistik med mera. Om oddset är fast innebär det att spelbolaget bestämt det och att det inte kan ändras. Då beror oddset endast på hur sannolikt bolaget anser att ett resultat är.

Om oddset däremot är flytande kan det ändras. I så fall ändras det i takt med att spelarna satsar på de olika alternativen. Ett högt odds ger en större vinst. Samtidigt betecknar ett högt odds att utfallet inte är så sannolikt.

En del bettingsajter väljer att erbjuda extra höga odds på utvalda resultat i utvalda matcher. Detta innebär att du vinner mer än på andra betting sidor om du hade satsat på samma resultat. Om det överhuvudtaget finns sådana förhöjda eller boostade odds på en sajt är det oftast inte så många. Det kan dock vara värt att testa dem, då de med lite tur kan ge riktigt stora vinster.

Olika former av odds

Det finns flera olika former av odds. För att kunna spela på bästa sätt är det viktigt att du förstår de olika typerna. På en del sajter står oddsen bara på ett enda sätt. På andra sajter kan du själv välja om du vill se oddsen som decimalodds, fraktionella odds eller amerikanska odds. Här förklarar vi vad som menas med de olika formerna av odds.

Decimalodds (Europeiska odds)

Decimalodds kallas också för europeiska odds. Anledningen är helt enkelt att det är den vanligaste formen av odds i Europa (förutom England, se nedan). Siffran som står betyder hur mycket du får tillbaka om du vinner per satsad enhet. Låt oss ta ett exempel:

 • Du satsar 100 kronor.
 • Oddset ligger på 3,00.
 • Om du vinner får du tillbaka 3,00 x 100 kronor = 300 kronor.
 • Dessa 300 kronor omfattar de 100 kronorna du satsade och 200 kronor som du vunnit.

Fraktionella odds (Engelska odds)

Fraktionella odds kallas också för engelska odds. Detta är nämligen den formen av odds som används som mest i England. Här uttrycks oddsen som ett bråktal. Låt oss ta ett exempel:

 • Du satsar 100 kronor.
 • Oddset ligger på 2:1, 2/1 eller 2 mot 1. (Alla dessa tre är samma sak.)
 • Om du vinner får du tillbaka 2 kronor per varje satsad krona, förutom insatsen du lagt, det vill säga 2 x 100 kronor + 100 kronor = 300 kronor.
 • Dessa 300 kronor omfattar de 100 kronorna du satsade och 200 kronor som du vunnit.

Moneyline (Amerikanska odds)

Moneyline kallas också för amerikanska odds, eftersom money line är den formen av odds som används som mest i USA. Något som kan upplevas som lite krångligt med den här formen av odds är att det finns två olika typer. Det kan antingen vara med ett minus framför siffran eller med ett plus framför siffran. Vi förklarar båda två typer.

 1. En siffra med ett plus framför anger hur mycket du vinner om du satsar 100 kronor.
  •    Du satsar 100 kronor.
  •    Oddset ligger på +200.
  •    Om du vinner får du tillbaka 200 kronor plus insatsen du lagt på 100 kronor, det vill säga 200 kronor + 100 kronor = 300 kronor.
 2. En siffra med ett minus framför anger hur mycket du måsta satsa för att vinna 100.
  •    Oddset ligger på -200.
  •    Du måste satsa 200 kronor för att vinna 100 kronor, plus att du får insatsen tillbaka.

Vad är bra odds

Ett högt odds betyder som sagt att sannolikheten att ett utfall ska slå ut är relativt låg. Däremot blir en eventuell vinst desto högre. Här ger vi dig en tabell med sannolikheten till vinst vid olika odds:

OddsSannolikhet till vinst
1,283,33 %
1,566,67 %
250 %
2,540 %
333,33 %
3,528,57 %
425 %
520 %
1010 %

Olika typer av spel

När du satsar på odds finns det flera olika typer av spel. Här beskriver vi några av de vanligaste:

Typ av spelFörklaring
1X2Du väljer 1 om du tror att hemmalaget kommer att vinna, X om du satsar på oavgjort och 2 om du tror att bortalaget kommer att vinna.
Antal målDu satsar på det totala antalet mål i en match.
Bästa målskyttDu satsar på vilken spelare som gör flest mål, antingen i en specifik match eller i en hel turnering, säsong och så vidare.
HalvlekDu satsar på vilket resultatet kommer att vara efter halva matchen.
Halvtid/fulltidDu satsar både på resultatet efter den första halvleken och efter hela matchen.
Nästa målDu satsar på vilket lag som gör nästa mål i en match i live betting.
PeriodDu satsar på resultatet efter en period i en match.
ResultatDu satsar på det exakta resultatet i en match.
VinnareDu satsar på vem som vinner en match eller tävling.
Över/underDu satsar på om det blir över eller under ett visst antal mål i en match.

Jämför spelbolagens odds

När du ska välja vilket spelbolag du vill spela hos har vi ett bettingtips till dig. Givetvis ska du kolla att sajten har en svensk licens, att den accepterar den betalningsmetod du vill använda, att den är lättnavigerad och så vidare. Förutom detta kan du också jämföra de olika oddsen. De flesta oddsen är desamma.

Det finns dock som sagt en del sajter som väljer att erbjuda ännu bättre odds på vissa utvalda resultat. Det kan till exempel vara över 3,5 mål av båda lagen tillsammans i en viss fotbollsmatch. Om du tror på detta, satsar på det och vinner kommer du att vinna mer än på samma resultat på en annan sajt. Därför kan det vara värt att ta in detta i beräkningen när du väljer vilken bettingsajt du ska spela på. Lycka till!

Vanliga frågor och svar om odds

Vad är odds?

Inom betting betyder odds proportionen mellan vinsten och insatsen, det vill säga hur mycket du vinner vid olika insatser. Ju högra oddset är desto mer vinner du, men desto lägre är sannolikheten för vinst.

Vad menas med bra odds?

Ett bra odds är när du tror att det är större sannolikhet till ett visst utfall än vad spelbolaget tror.

Finns det sajter med bättre odds än andra?

Ja, det finns sajter som erbjuder förhöjda eller så kallade boostade odds. Då betyder det att du vinner en större summa vid vinst än på en annan sajt. Detta gäller vissa utvalda resultat och inte alla odds på hela sajten.

Nu när du förstått bättre vad odds är kan du läsa om viktiga speltermer och annat som är bra att känna till inom betting. Kolla in någon av de här artiklarna: