Amerikansk fotboll - Allt du behöver veta (2024)

Varenda svensk känner nog till amerikansk fotboll, trots att denna sport inte är så utbredd i Sverige. Amerikansk fotboll Sverige finns dock ändå med en del utövare. Du kan också köpa den amerikansk fotboll utrustning som krävs i sportaffärer i Sverige. Läs mer om amerikansk fotboll här.

Bästa bettingsajterna med amerikansk fotboll
1.
Fast​bet Sport
Bonus:
1000kr

18+ år. | Endast nya spelare l Minsta insättning 100 kr. l Spela ansvarsfullt. l Regler och villkor gäller. Stödlinjen.se. stodlinjen.se

2.
Speedy​Bet Sport
Bonus:
1000kr

18+ år. | Endast nya spelare l Minsta insättning 100 kr. l Spela ansvarsfullt. l Regler och villkor gäller. Stödlinjen.se. stodlinjen.se

3.
Expekt Sport
Bonus:
1500kr
1500 SEK

18+ år. Regler och villkor gäller. Välkomstbonus gäller enbart nya kunder som gör insättning på minst 100 kr. Fullständiga regler för bonus och omsättningskrav på bonussidan. Spela ansvarsfullt. Stödlinjen.se. stodlinjen.se.Regler & Villkor

Bakgrund och historia

Animerad bild av amerikansk fotboll + hjälm Animerad bild av amerikansk fotboll + hjälm

Svensk amerikansk fotboll är som sagt inte så stor. Det finns dock en del lag. Du hittar till exempel Djurgården amerikansk fotboll. Det är dock antagligen vanligare i Sverige att kolla på den här sporten än att utöva den.

Däremot är amerikansk fotboll faktiskt den största och mest populära sporten i USA. Du kanske redan visste att sporten kommer från amerikanska college. Sporten har dock utvecklats ganska mycket under årens lopp.

Från början var det mest en slags kombination av vanlig fotboll och rugby. Den första registrerade matchen spelades 1869 med 25 personer i varje lag. Det fanns ingen utrustning alls. Rutgers vann över Princeton i denna match, där det räckte att ta på sig sin hatt och börja spela. Just Rutgers var ett av de lagen som skapade den första ligan inom amerikansk fotboll vid namn American Intercollegiate Football Association.

Precis som i många andra sporter har reglerna ändrats något under årens lopp. 1876 blev det till exempel tillåtet att bära bollen. Som vi nämnde här ovan var det 25 personer på planen från varje lag i den första matchen någonsin som spelades. Det här antalet minskade tills det stannade på elva spelare per lag. Detta skedde 1880 och antalet återstår än idag. Det var inte heller förrän 1906 som det blev tillåtet att passa bollen framåt.

Amerikansk fotboll turneringar

Inom amerikansk fotboll Sverige anordnas Nordens största turnering just i Sverige. Turneringen kallas för Dukes Tourney och spelas nästa gång i juli och augusti 2021. Det hela sker i Skövde och omfattar lag i U19, U17, U15, U13 och U11.

Vad gäller amerikansk fotboll på en internationell nivå är den största turneringen VM. I jämförelse med många andra sporter har VM inom amerikansk fotboll funnits väldigt kort tid. VM startade faktiskt så sent som 1999. Turneringen spelas vart fjärde år och arrangeras av International Federation of American Football, IFAF. I båda två första VM var det Japan som vann. USA deltog dock inte. När USA sedan började delta vann de faktiskt både det tredje och det fjärde mästerskapet.

2015 var det många som såg fram emot VM i Stockholm. Eftersom finansieringen inte klarades av flyttades dock mästerskapet till USA istället. VM skulle anordnas 2019 i Australien. Mästerskapet ställdes in, så Australien får stå som värd 2023 istället.

Amerikansk fotboll på damer

Amerikansk fotboll damer är inte alls lika utbrett som för herrar. Det finns dock fortfarande ett VM för amerikansk fotboll damer. Detta kallas för IFAF Women's World Championship. Det startade så sent som 2010, då det faktiskt spelades i Stockholm. Det var USA som vann första VM för damer. Efter detta har VM spelats 2013 i Finland och 2017 i Kanada. I båda dessa VM har USA vunnit och Kanada hamnat på andra plats.

Amerikansk fotboll regler

Regler amerikansk fotboll kan verka ganska svåra att förstå. Det är mycket att hålla reda på i amerikansk fotboll regler. Du bör känna till saker som planen, down, speltiden, fumble, interception, time out, regelbrott, straff och poäng, vilka alla ingår i regler amerikansk fotboll. Även om du inte kan alla reglerna kan du dock få mycket nöje av att betta på sporten.