E-sport - allt du behöver veta (2021)

Bland alla olika sorters sport som erbjuds inom betting är kanske e sport den mest annorlunda. Det blir allt mer populärt med e sport betting, så det tål att undersökas vad e-sport egentligen är. Det finns till och med e-sport sm. Fortsätt läsa för att lära dig mer.

Bettingsajter som erbjuder e-sport:

18+ år - Regler & villkor gäller, stodlinjen.se. Erbjudandet gäller nya spelare från 1 juli 2020 och framåt. Min. insättning 100 kr. Gratisspelet är giltigt i 60 dagar. Läs fullständiga regler och villkor här. stodlinjen.se

+18 | Endast giltigt för nya spelare med första insättning på Min. 200kr | Omsätt första insättning 1 gång för att erhålla Free Bet | Ev. vinster från Free Bet är Omsättningsfria | Spela Ansvarsfullt | Gilltig i 60 dagar. stodlinjen.se

+18 | Endast giltigt för nya spelare med första insättning på Min. 200kr | Omsätt första insättning 1 gång för att erhålla Free Bet | Bonus-Regler och Villkor gäller | Ev. vinster från Free Bet är Omsättningsfria | Spela AnsvarsfulltGilltig i 60 dagar. stodlinjen.se

Vad är e-sport?

animerad bild, gamer + kontroll

Vad är e-sport? E sport är inte en enda sport, utan ett slags samlingsbegrepp för flera olika tävlingar. Alla tävlingarna spelas på datorer eller spelkonsoler.

Detta har lett till att många frågar sig: är e sport en sport? I vanliga fall i sporter använder man sin kropp på något atletiskt sätt och här är det alltså bara vid en dator. Det som kan göra det till en sorts sport är att det är en tävling mot varandra. Spelen spelas antingen via lokala nätverk eller på internet. Numera går det ofta att följa tävlingarna via live streaming på Youtube eller andra sajter.

E-sport fakta

E sport kan spelas med olika datorspel. Det började i slutet av 1990-talet med Starcraft. Numera omfattar det också spel som League of Legends, Dota 2, Counter-Strike: Global Offensive, Overwatch, Super Smash Bros. och Rocket League.

Så vad är e-sport? Ja, mest aktuella e-sport fakta måste vara att det helt enkelt är datorspel emot varandra. Det går att spela det i genrer som multiplayer online battle arena, förstapersonsskjutare, fighting, racing, samlarkortspel, battle royale och realtidsstrategi.

E sport sm

E-sport är så populärt i Sverige att det till och med finns e-sport sm. Den första säsongen var 2011/2012 och innehöll tävlingar i Stockholm, Göteborg, Malmö, Växjö, Norrköping, Umeå och Jönköping. Alla fick vara med och spela, såväl amatörer som proffs. SM leddes av Dreamhack och Inferno Online, som är två olika aktörer inom e sport Sverige. Det blev så populärt att det till och med sändes på tv. Det var TV6 som började med att sända bland annat CS:GO; DOTA 2 och FIFA.

E sport Sverige

E-sport Sverige har vuxit sig riktigt stort. Det har också hunnit få sig ganska många år på nacken. Så tidigt som 2000 deltog svenska spelare i internationella turneringar i bland annat Quake III Arena. Till en början sågs e-sport mer som en subkultur, men idag är det en allmänt accepterad sport. 2011 grundades till exempel Sveriges första sportbar för e-sport, vid namn BarCraft STHLM. 2012 direktsände SVT finalmatcher från Dreamhack-turneringen. 2015 startades två gymnasieutbildningar med inriktning på e-sport. Idag finns det ännu fler sådana utbildningar på olika ställen runtom i landet.

E sport betting

Nu när vi svarat på frågan: vad är e-sport? kanske det är lättare att förstå vad e-sport betting är. Det handlar helt enkelt om att betta på hur det går i de olika tävlingarna inom den här sporten. Det fungerar egentligen precis likadant som andra sorters betting. Även inom esport kan det löna sig för dig att vara påläst, så att du vet vilka deltagare som har större eller mindre chans att vinna. Tänk dock på att det också alltid finns ett visst mått av slump när det handlar om betting.

Läs mer om andra sorters sporter inom betting, casinospel med mera här: