Golf - Allt du behöver veta (2023)

Golf är en ganska unik sport. Den tar längre tid än många andra sporter och kräver också mycket mer utrymme. Svensk golf har stora fördelar med tanke på de stora ytor som finns i Sverige. Detta gör att det finns många golfbanor runtom i landet. Dessutom är det många svenskar som gillar golf på tv.

Bettingsajter med bästa betting på golf:

18+ år. | Endast nya spelare l Minsta insättning 100 kr. l Spela ansvarsfullt. l Regler och villkor gäller. Stödlinjen.se. stodlinjen.se

18+ år. | Endast nya spelare l Minsta insättning 100 kr. l Spela ansvarsfullt. l Regler och villkor gäller. Stödlinjen.se. stodlinjen.se

Bonus
1500kr
1500 SEK
Besök

18+ år. | Endast nya spelare l Minsta insättning 100 kr. l Spela ansvarsfullt. l Regler och villkor gäller. stodlinjen.se | spelpaus.se | Läs fullständiga regler och villkor här

Bakgrund och historia

animerad bild av golfboll + klubba

Många anser att golf kommer från Skottland, då sporten omnämns två gånger i lagar från 1400-talet. I lagarna förbjuds ett spel som kallas för gowf. Trots namnets likhet är det inte säkert att det är just golf det handlar om. Det kan också vara ett annat sorts spel som snarare liknar landhockey. I så fall kan golfen istället härstamma från Holland under 1600-talet. I vilket fall som helst grundades den första golfklubben i världen 1744. Detta var The Honourable Company of Edinburgh Golfers.

Det var också i Skottland som det moderna spelet golf utvecklades väldigt mycket under andra halvan av 1800-talet. Det kom faktiskt att likna dagens golf allt mer vad gäller reglerna, klubborna och banorna. Det som ändrats sedan dess och fram till idag är mestadels gräsklipparna och bollarna. Fram till 1900 användes guttaperka som material i bollarna och därefter gummi. Under 1920-talet infördes metallskaft på klubborna och under 1970-talet kom metallhuvuden istället för trähuvuden. Det var så sent som på 1980-talet som grafitskaften kom.

Golf i Sverige

Svensk golf är ganska stort med många utövare runtom i Sverige. Några av golf världens bästa spelare kommer faktiskt också från Sverige. Bland herrarna är det främst Henrik Stenson. Bland damerna är det både Liselotte Neumann och Annika Sörenstam. Faktum är att just Annika Sörenstam är en av de bästa kvinnliga golfspelarna genom tiderna.

Golf i resten av världen

Även i resten av världen är golf en populär sport. Med anledning av att sporten kräver ganska dyr utrustning (förutom själva golfbanorna såklart) är det främst i de rikare länderna som sporten utövas. Ett sätt som det går att se att sporten är omtyckt på många ställen i världen är att golf deltog i OS när det gick av stapeln 2020. Som kuriosa kan nämnas att golf också var med i OS 2016, men före dess endast 1900 och 1904!

Golf turneringar

Till alla golfentusiasters glädje anordnas givetvis golf turneringar lite då och då. De organisationer som anordnar tävlingar, fixar med sponsorer och väljer ut vilka spelare som får delta kallas för tour. De mest kända av tourerna är PGA-touren i USA, LPGA-touren, PGA European Tour, Ladies European Tour och Champions Tour.

De fyra majortävlingarna för herrar 2023, är följande:

  • The Masters (3-9 april 2023)
  • PGA Championship (15-21 maj 2023)
  • Golf US Open (15-18 juni 2023)
  • The Open Championship (20-23 juli 2023)

I Sverige är det framförallt Nordea Tour, som är en del av Challenge Tour som leder in till Europatouren. Lite då och då startas dessutom nya tävlingar.

De flesta av dessa spelas såklart inte i Sverige. Du kan dock följa många sv dem på tv. I så fall går det bland annat att se stora turneringar som Golf US Open.

Golf betting

Precis som med många andra sporter går det att betta på golf. Det finns tillgängligt på de flesta bettingsajterna.