Basket - allt du behöver veta (2024)

Basket är en rolig sport. Den är antagligen större utomlands än i Sverige, även om många också spelar basket i Sverige. Basket spelas i högsta ligan SBL. Några av de bästa lagen är Jämtland basket, Luleå basket, Borås basket, AIK basket, Uppsala basket, Fryshuset basket och Alvik basket.

Bettingsajter som erbjuder betting på basket:
1.
Fast​bet Sport
Bonus:
1000kr

18+ år. | Endast nya spelare l Minsta insättning 100 kr. l Spela ansvarsfullt. l Regler och villkor gäller. Stödlinjen.se. stodlinjen.se

2.
Speedy​Bet Sport
Bonus:
1000kr

18+ år. | Endast nya spelare l Minsta insättning 100 kr. l Spela ansvarsfullt. l Regler och villkor gäller. Stödlinjen.se. stodlinjen.se

3.
Expekt Sport
Bonus:
1500kr
1500 SEK

18+ år. Regler och villkor gäller. Välkomstbonus gäller enbart nya kunder som gör insättning på minst 100 kr. Fullständiga regler för bonus och omsättningskrav på bonussidan. Spela ansvarsfullt. Stödlinjen.se. stodlinjen.se.Regler & Villkor

Bakgrund och historia

NBA logo + svart basketboll NBA logo + svart basketboll

Sporten basket uppfanns 1891. Det var en kanadensisk KFUM-tränare som funderade över vad eleverna skulle göra mellan säsongen för baseball och amerikansk fotboll. Det behövde vara en sport som krävde tillräckligt fysiskt, men samtidigt inte innehöll något våld. Den skulle också passa att utföra inomhus. Vips, så uppkom basket.

Det var gymnastiklärarinnan Tekla Swedlund som tog med sig basketen till Sverige, efter hon besökt USA i slutet av 1890-talet. Det är idag en mycket populär sport över hela världen.

Basket i Sverige

Basket fick en del spelare efter ett tag. Svensk basket drivs av Svenska Basketbollförbundet. Det finns mängder med klubbar runtom i Sverige bland herrar, damer, flickor, pojkar och rullstol. En speciell sorts basket är 3x3 eller street ball. Detta har sitt ursprung på gatorna, där man spelade med en enda korg. Därför är också antalet spelare mindre.

Basket i resten av världen

I resten av världen är basketen oftast större, även om det såklart beror på var. Det land där sporten är som mest populär är USA. Det är också USA som har det bästa landslaget. Den som bettar gör det oftast inte på svensk basket, utan snarare på amerikansk basket i NBA.

Den som vill betta på basket uppskattar ofta livescore basket, det vill säga att satsa i live betting. Det går att komma åt livescore basket, där du kan satsa på live odds under tiden matcherna pågår. Om du gör det är det som mest spännande att även följa matchen i livestreaming. Eftersom det finns en viss tidsskillnad mellan Sverige och USA kan det dock bli lite opraktiskt ibland. Då kan det vara bättre att bara satsa före matchen istället.

Vilket basketlag är bäst i Sverige 2024?

Det finns många bra basketlag i Sverige. De bästa spelar som sagt i Svenska Basketligan. Det finns även Svenska Cupen, Superettan med mera. Några av de bästa lagen idag är Jämtland basket, Luleå basket, Borås basket, AIK basket, Uppsala basket, Fryshuset basket och Alvik basket.

Basket VM 2023

Nästa gång det är dags för basket VM är den 25:e augusti till 10:e september 2023. Detta kommer att bli den 19:e turneringen. VM kommer att spelas i flera olika länder för första gången, nämligen Filippinerna, Japan och Indonesien. Turneringen kommer att spelas med 32 lag, varav den regerande mästaren är Spanien.