Speltermer – ordbok för betting online

Som en del av vår betting guide ger vi dig en ordbok över alla viktiga speltermer. Detta är ord och uttryck som gör att du kan sätta igång och spela med en gång. Lär dig termerna för en betydligt bättre upplevelse inom odds och betting.

Bästa Svenska Bettingsidorna december 2023
1.
Fast​bet Sport
Bonus:
1000kr

18+ år. | Endast nya spelare l Minsta insättning 100 kr. l Spela ansvarsfullt. l Regler och villkor gäller. Stödlinjen.se. stodlinjen.se

2.
Speedy​Bet Sport
Bonus:
1000kr

18+ år. | Endast nya spelare l Minsta insättning 100 kr. l Spela ansvarsfullt. l Regler och villkor gäller. Stödlinjen.se. stodlinjen.se

3.
Expekt Sport
Bonus:
1500kr
1500 SEK

18+ år. | Endast nya spelare l Minsta insättning 100 kr. l Spela ansvarsfullt. l Regler och villkor gäller. stodlinjen.se | spelpaus.se | Läs fullständiga regler och villkor här

Betting ordlista – alla ord du behöver kunna som nybörjare

Speltermer:Betydelse:
1x2 1X2 är den mest klassiska formen av betting. Du satsar på en match mellan två lag. 1 betyder att hemmalaget vinner. X betyder att det blir oavgjort. 2 betyder att bortalaget vinner.
Accumulator bet Accumulator bet kan också kallas för ett kombinationsspel eller ett flervalsspel. Du kombinerar några olika satsningar och vinner bara om alla är rätt.
Asian Handicap Asian Handicap är ett sätt att göra en match intressant, även om den från början verkar vara väldigt orättvis. Med Asian Handicap utesluts att matchen avslutar oavgjort. De båda lagen får var sitt handikapp att spela med och därmed blir sannolikheten att de olika lagen vinner mer lika.
Betting exchange (oddsbörs) Betting exchange, eller oddsbörs på svenska, ger spelarna möjligheten att möta varandra. Du kan också tävla mot själva spelbolaget. Du agerar bookmaker och sätter dina egna odds.
Bookie (bookmaker) Bookie, eller bookmaker, är den person som arrangerar bettingen. Det är bookmakern som sätter oddsen och erbjuder spel på de olika evenemangen.
CashOut Cash Out betyder att du kan välja att ta ut en del av vinsten, innan matchen är över. Summan du kan ta ut avgörs av om du är på väg att vinna eller förlora ditt bet.
Clean Sheet Clean Sheet innebär att ett lag håller nollan, det vill säga att det inte släpper in några mål från motståndarlaget.
Decimalodds (Europeiska odds) Decimalodds, eller europeiska odds, anger hur mycket du får tillbaka om du vinner med din satsning. Om du till exempel satsat 100 kronor på ett odds på 3,5 och vunnit får du 100 x 3,5 = 350 kronor tillbaka.
Draw no Bet (DNB) Draw no Bet, eller DNB, är en sorts satsning där möjligheten till ett oavgjort resultat tagits bort. Du kan alltså bara satsa på att hemmalaget vinner eller att bortalaget vinner.
Förhöjda odds Förhöjda odds kallas ofta också för boostade odds. Detta betyder att spelbolaget väljer ut ett visst resultat och höjer oddset på det. Om du satsar på just det och vinner kommer du då att få en högre vinst än samma resultat hos ett annat spelbolag (som inte höjt samma odds).
Franktionella odds (Engelska odds) Fraktionella odds, eller engelska odds, är odds som skrivs i bråkform (och inte i exempelvis decimalform). Den sista siffran anger hur mycket du måste satsa för att vinna den första siffran. Ett fraktionellt odds på till exempel 1/2 betyder att du måste satsa 2 för att vinna 1. Detta motsvarar 1,50 i decimalodds.
Gratisspel / freebet Gratisspel, eller freebet, är en sorts bonus du kan få av bettingsajten. Du får då ett visst belopp att satsa för. Det handlar ofta om 100 kronor. Innan du spelar med ett freebet bör du kolla om det finns ett omsättningskrav på den eventuella vinsten.
Halvlek Halvlek är efter ena halvan av en match. Du kan till exempel satsa på vilket resultat det kommer att vara efter den första halvleken (och inte bara efter hela matchen).
Halvtid / fulltid Halvtid / fulltid betyder att du satsar både på resultatet efter halva matchen och det slutgiltiga resultatet efter matchen är slut.
Handikapp (handicap) Handikapp, eller handicap, är ett sätt att försöka göra motståndet mellan två olika lag mer jämt. Om till exempel den som leder tabellen möter den som ligger längst ner kan varje lag få sitt eget handikapp baserat på hur de ligger till.
Insats (stake) Insats, eller stake, är beloppet du satsar på någonting.
Kombinationsspel Kombinationsspel är ett sätt att spela flera spel tillsammans. Ibland bygger spelbolaget ett kombinationsspel och i andra fall har du själv möjlighet att bygga ett i en så kallad Bet Builder. För att vinna i ett kombinationsspel måste du tippa rätt på alla spelen.
Live odds (live betting) Live odds, eller live betting, innebär att du satsar på en match under tiden den pågår. Detta öppnar upp för flera olika möjligheter, såsom nästa mål eller nästa hörna.
Långtidsspel Långtidsspel är ett spel som sträcker sig över lång tid. Det är vanligtvis vinnaren i en turnering som pågår ett tag, såsom VM eller en hel säsong i någon liga.
Matchodds Matchodds innebär att du satsar på resultatet i en enda match. (Detta kan jämföras med långtidsspel, där resultatet kommer efter flera matcher.)
Moneyline (Amerikanska odds) Moneyline, eller amerikanska odds, betyder att det bara kan bli vinst eller förlust. Det finns inget alternativ för ett oavgjort resultat. Detta används i matcher som avgörs med exempelvis förlängning eller straffar.
Odds Odds visar hur mycket pengar du får om du vinner. Om ett odds till exempel ligger på 3,0 och du har satsat 100 kronor och vinner, får du 3,0 x 100 = 300 kronor tillbaka.
Oddsbonus Oddsbonus är en bonus som du kan få på en del sajter. Det innebär att du får en summa pengar att spela för, vanligtvis 100 kronor. Innan du börjar spela med bonusen bör du se om det finns ett omsättningskrav.
Omsättningskrav Omsättningskrav är ett mått på hur mycket pengar du måste spela för innan du kan ta ut eventuella vinster från spel med en bonus. Det anges oftast som "gånger". Ett omsättningskrav på 6 gånger betyder att du måste spela för bonussumman gånger 6 innan du kan göra ett uttag av eventuella vinster.
Period Period är en del av en match, som är uppdelad i flera perioder och inte bara i två halvlekar. Då kan du satsa på resultatet efter en period. Detta är som vanligast inom ishockey.
Punter Punter är en person som lägger en insats på någonting hos spelbolaget.
Resultat Resultat är resultatet efter en hel match är över. (Detta kan jämföras med exempelvis period, där du satsar på resultatet efter bara en del av matchen.)
Riskfritt spel Riskfritt spel är ett spel som du lägger utan risk. Om du vinner får du din vinst, men om du förlorar får du din insats tillbaka. Detta kan ges som en slags bonus. Se bara till att läsa villkoren innan du lägger ett riskfritt spel.
Singelspel Singelspel är när du satsar på en enda match. (Detta kan jämföras med ett kombinationsspel som lägger ihop flera matcher.)
Streaming Streaming betyder sändning i realtid. Många bettingsajter erbjuder så kallad live streaming. Då kan du se de olika evenemangen i realtid direkt på din skärm.
Vinnare Vinnare betyder den som vinner en match, ett evenemang eller liknande. När du satsar på vinnare har själva resultatet ingen betydelse, utan bara vem som vinner till slut.
Void Void är när insatsen betalas tillbaka till spelaren av någon anledning. Det kan till exempel vara om en match ställs in.
Över / Under (over / under) Över / Under, eller over / under, betyder att du satsar på mer eller mindre än någonting. I en fotbollsmatch kan du till exempel satsa på att det ska bli över 2,5 mål eller under 2,5 mål. Det exakta resultatet har då ingen betydelse, utan bara antalet mål.

Vanliga frågor och svar om speltermer

Vilka speltermer kan vara bra att känna till inom betting?

Det finns mängder med termer som är viktiga att känna till, såsom odds, cash out, över/under och live odds. Kolla på speltermer för hela listan med viktiga termer.

Kan jag spela på betting utan att känna till alla speltermer?

Ja, du kan spela på betting ändå. Du kan dock få det roligare om du förstår alla olika sätt att satsa på. Ta en titt på vår sida för förklaring av alla de viktigaste termerna inom betting.

Hur kan jag få hjälp att förstå alla viktiga speltermer för odds och betting?

Du kan börja med att titta på vår sida för att förstå alla viktiga speltermer. Du kan också alltid fråga kundtjänsten hos sajten du spelar på. De hjälper gärna till.

Nu när du känner till alla viktiga speltermer är det dags att läsa annat intressant om betting. Kolla här: